Čestitke za 8.mart, Dan žena

Međunarodni dan žena, 8. mart, jeste prava i idealna prilika da se dragim osobama, majkama, tetkama, suprugama, devojkama i generalno svim pripadnicama „lepšeg pola“ upute neke lepe čestitke za dan žena, na neki prigodan način, uz poklon koji je obično cvet karanfila, ali u savremeno doba i neki parfem, omiljena marama, izlazak na večeru i ono što osoba koju volite i najviše voli, da joj takav „njen“ dan učinite posebnim i nezaboravnim.

Jasno je da u vreme savremene tehnologije, neke prigodne poruke i lepe želje, mogu da se upute i sms ili mms porukama, pa i putem društvenih mreža uz prigodne slike za 8. mart, koje mogu biti i „per se“ čestitka, ili lepa „pozadinska panorama“, a na kojoj će biti ispisan određeni tekst poruke.

Deci ali i odraslima, mogu biti posebno zanimljive i neke čestitke za osmi mart od papira, kada se izreže srce ili neki lepi bojeni kolaži, naprave kao posebna čestitka koja se potom daje majkama, učiteljicama, bakama, i svakome ko vam posebno znači i koga naročito volite.

Pravilo je takođe, da se državnici i celokupno društvo, te institucije u kojima rade pripadnice koje i slave ovaj dan, potrude da upute one neke posebne čestitke za 8. mart svim ženama, kao jedan i mali znak pažnje za sav njihov doprinos, jer su uspele u svojim nastojanjima da budu skoro vrlo i ravnopravne sa muškarcima, da rade jednako teške i zahtevne poslove, i da uz sve to budu i vrlo dobre domaćice i majke, pa je njihov „životni zadatak“ bez ulaženja u feminističke teze, mnogo zaista i teži nego posao muškaraca.

Kako se slavi Međunarodni dan žena kod nas i u svetu i zašto je on važan kroz istoriju

Međunarodni dan žena, koji se proslavlja u čitavom svetu 8. marta svake kalendarske godine, ima istorijsku pozadinu koja je većini dobro poznata, a nastao je u Americi gde je i prvi put obeležen 28. februara 1909. godine, sa ciljem da se žene izbore za „svoja prava i jednakost“, a po nekim istoričarima je on dan kada se obeležava sećanje na žene koje su nastradale u Njujorku, te 1911. godine, u jednoj fabrici tekstila, u kojoj je izbio požar i u kome je izgubilo život svih 140 radnica.

Manje je poznato da je Međunarodni dan žena kao takav, prva predložila u Nemačkoj Luiz Cic, u avgustu 1909. godine, a koja se zalagala da se po ugledu na Sjedinjene Američke Države, on pak i obeležava u celom svetu, ali pošto je njena ideja ostala samo želja i zamisao, poznata nemačka i komunistkinja i feministkinja Klara Cetkin, smatra se osobom koja je uspela da se izbori za veća prava žena i za njihov dan.

U Evropi se Međunarodni dan žena na inicijativu Klare Cetkin, najpre obeležavao po prvi put 18. marta 1911. godine, i to u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji i Danskoj, uz mnoge tada i propratne demonstracije žena feministkinja, koje su smatrale da su potlačene i da su ugnjetavane u „sistemu koji je muški i koji njima ne daje jednaka prava i zasluge“.

Nakon pomenutih zemalja, praznik je počeo da se obeležava i u SSSR-u, na inicijativu ruske vrlo velike feministkinje, revolucionarke i feministkinje Aleksandre Mihajlovne Kolontaj, a sve pak u doba vladavine Vladimira Iljiča Lenjina, koji je praznik proglasio za državni.

Međutim, 8. mart kao zvanični Međunarodni dan žena je prihvaćen kasnije kao jedinstven datum u čitavom svetu tek 1917. godine, a kao službeni praznik je postao 1975. godine nakon predloga i zalaganja Ujedinjenih nacija, što je bilo značajno jer su žene tada dobile pravo glasa, imale su i pravo na trudničko i porodiljsko bolovanje, ista plata za žene kao i za muškarce za isti uloženi rad i poziciju, ograničenje rada ženama u „trećoj smeni“ i na teškim poslovima.

Sam datum početka proslavljanja dana žena, u SSSR-u je u samom početku imao jasnu političku pozadinu i konotaciju, te je darivan crveni karanfil kao cvet socijalista i komunista, ali se to pak vremenom polako i izmenilo, pa je praznik dobio svoju pravu svrhu, i kao cvet 8. marta se daruje mimoza (smatra se da je taj cvet davan ženama kao znak u Sovjetskom Savezu, jer se on smatrao „ženskom biljkom“).

Danas je dan žena, 8. mart zvaničan praznik u čak 55 svetskih zemalja, a u Kini i Nepalu je za sve žene neradan dan, te je pravilo da se pripadnice „lepšeg pola“ podsete koliko su važne i kako i treba da budu cenjene i poštovane, ali u isti mah da se tretiraju jednako i po zasluzi, a ne da se i na neki način smatraju predodređenim za „ulogu majke i domaćice“.

U Indiji i Urugvaju, dan žena se proslavlja masovnim okupljanjima žena na skupovima i raznim koncertima i mitinzima, dok se u SAD-u i u Velikoj Britaniji ovaj praznik slavi kao Dan majki, a u Italiji se po običajima iz istorije, damama daruju mimoze kao znak pažnje uz čestitke za sretan osmi mart i neke prigodne poklone.

U našoj zemlji se ranije, dan žena proslavljao vrlo karakteristično, pa su se njemu tada i najviše i radovale žene ali i deca, i svuda su se mogli videti crveni karanfili, te lepe ručno pravljene dečije čestitke od papira, i neki pokloni u vidu sitnica (generalno sasvim nepotrebnih komada nakita od keramike, perlica, posuđa koje je bilo lepo oslikano ali nije imalo veliku upotrebnu svrhu) koje su se mogle kupiti kao „ručni rad“.

U doba Jugoslavije, ovakav dan je za sve žene bio poseban, jer su ih muževi vodili u restorane na večere, u pozorište, u firmama su dobijale poklone u vidu nekog novčanog bonusa ili cveća, a sva deca su mama, bakama, tetkama, učiteljicama, ponosno nosila crveni karanfil umotan u celofan i uz njega im ponosno predavala „svojeručno pravljenu“ čestitku od papira u boji, u obliku srca ili u formi pisma sa ispisanim lepim željama.

Savremeno doba, sa svim svojim promenama, u znatnoj je meri promenilo i shvatanje 8. marta, pa iako je ovaj dan ostao da se obeležava kao jedinstveno sećanje na istorijsku pobedu, te i delom ostvarena neka ženksa prava, u velikoj je meri izgubio onu svoju draž, a pokloni su postali manje i unikatni i lepo unapred osmišljeni, čestitke i poruke su se „svele“ na „Srećan ti 8. mart“, te nije nikakvo iznenađenje da se ovog praznika one starije dame, danas sećaju po malo nostalgično i sa setom.

Muškarci svojim partnerkama u današnje vreme, poklanjaju najčešće neko cveće, te i bombonjere ili čokolade uz buket ruža, ne tako retko parfem, knjigu, donji veš, i uz jedno „Srećno“ i „Volim te“, dan prođe kao i svaki drugi, i žena se oseti posebnom na trenutak, ali ništa više nije kao što je i bilo nekada.

Opet, i neke žene smatraju da je sam ovaj praznik nepotreban i čak i feministički, jer je važno da one imaju jednaka prava kao i muškarci svakoga dana u godini, i da ne treba da budu kako često same i kažu „ponižavane“, te da im se pažnja poklanja jednom godišnje, već da je potrebno da se osećaju voljeno i „potrebno“ svakoga dana jednako, i da im se svi mali znaci ljubavi i/ili nežnosti iskazuju i postupcima, i rečima i sitnim poklonima stalno, a ne samo za taj jedan dan, 8. mart.

Danas se uz poklone obično ženama upućuju i neke lepe poruke za osmi mart, kao citati, stihovi, pesme ili pak neke lepe kratke i univerzalne izjave, koje im toga dana izmame osmeh na lice, te i učine ga posebnim, sve i bez obzira na datum, jer se osete posebno i najvoljenije, od strane svojih najmilijih, a deca se sa posebnim „žarom“ pripremaju da majkama prirede neka lepa iznenađenja.

Svakako je važno napomenuti, da postoji važna razlika u tome ko upućuje čestitke za 8. mart, te su svakako one dečije za mame, bake, tetke, učiteljice, sasvim iskrene, nežne, nekada pogrešno ispisane i nekada „nespretne“ ali iz srca i detinje duše, dok se opet od strane partnera mogu dalje i poslati neke smešne poruke, duhoviti citati, lepi stihovi za 8. mart, pa se čak i citirati ili „poručiti u restoranu uz večeru“, posebne ljubavne pesme za osmi mart, i to sve u skladu sa time ko je žena koja je najvažnija u našem životu, odnosno kakva je njena uloga u vašem srcu i svakodnevnici.

Ako želite da dragoj osobi uputite klasične i univerzalne kratke sms čestitke za 8. mart

Verujem, draga, da je sada u tvoj telefon upravo stigla najlepša poruka koju si mogla da zamisliš.
Ali pošto je malo mesta da stanu u nju sva moja ljubav i najlepše želje, reći ću ti samo,
Da te najviše volim i da sam srećan što postojiš, i što ti „uz mene stojiš“ i u dobru i u zlu!
Srećan 8. mart, volim te svakoga dana, ali ovaj je poseban za tebe, a onda i za mene.

U životu ovom, postoje mnoge žene, ali samo su za mene dve one prave, koje danas svoj praznik slave.
Draga mama, i draga sestrice, neka vam osmeh obasja lice, srećan vam 8. mart, moje najdraže i najlepše „veštice“.

Žena nije žena, da bi se samo nazvala tako.
Ona je da se voli, da se prema njoj bude nežan, da se njena ljubav ne zaboravi olako.
Ja sam srećan što te volim, i što si postala moja da bih te baš ja ovakav i voleo zauvek.
Srećan 8. mart mila moja ljubavi, voli te tvoj dečko, i želi ti da ostarimo zajedno,
Iako nisam siguran da ti i lepota tvoje duše i tvoga srca, ikada možete biti stare.

Procvetala jedna ruža crvena, zamisli u sred polja gde se leluja klasje žita,
Ja ljubim onu koja poruku ovu čita, a može i poljubac za onoga koji je šalje,
Eto da ruža ne bi uvela, da ostane najlepša, i da cveta i na dalje.
Srećan 8. mart ljubavi moja, tvoj je dan, i budi nasmejana moj najlepši na svetu cvete,
Iskrena si kao dete i lepa kao moj najdraži san.

Ti treba da si srećna i ponosna što si žena, jer si lepa i mudra, uvek smela i dostojanstvena,
A pored svega toga si još i moja mila, uvek mi nasmejana i radosna bila.
Srećan 8. mart, volim te kao nikoga što nisam voleo do sada.

Za mene si ti uvek lepa, i uvek mudra i hrabra, važna i srcu mom neizbežna,
U isti mah i dovoljno jaka, u istoj meri i krhka i nežna, kao pahulja snežna koja padne mi na dlan,
Srećan ti 8. mart draga, neka ti bude najradosniji dan, jer je samo tvoj, kao što si ti za mene,
Ceo život moj, i moja nesanica i moj nespokoj.

Sve moje želje su danas u mome srcu, i ne mogu u jednu poruku da stanu,
Pa ću da ti ih prošapućem kada te vidim, da zajedno uživamo u ovom danu,
Iako je 8. mart najsrećniji dan tvoj, on je i za mene poseban i važan,
Jer si ti sada ceo život moj, i mi smo bili suđeni i savršeni spoj.
Srećan 8. mart, volim te i hvala ti što mi dopuštaš da te volim.

Ako želite da dragoj osobi uputite čestitku za 8. mart u stihu, na šaljiv način ili kao pesmu

„Volim, volim da te volim, volim da sam samo tvoj,
Ti si žena mojih snova, ti si moja sudbina.“
Srećan osmi mart, najdraža ženo i moja ljubavi jedina.

„Još te nešto čini izuzetnom, ne samo lepota,
Ja voleo sam te, i voleću te do kraja života!“
Srećan 8. mart draga, moja si radost i moja snaga, tvoj osmeh je moja sreća na svetu najveća.

Ja sam svestan toga, da me ti voliš od samoga „starta“,
Ali kad pročitaš sve moje želje za tebe, volećeš me najviše.
Baš svakog osmog marta, kao i ja tebe što volim svakoga dana,
Jer si uspela da budeš u isti mah i moja rana i moj lek.
Srećan praznik moja najdraža ljubavi.

Mati moja, ti si za mene posebna i najvažnija, jer za mene ne postoji žena lepša i snažnija,
Sve su tvoje suze i sve tvoje muke, ostavile traga, na tvom su licu bore i drhtave su ti ruke,
Ali sve zaboraviš kada mi vidiš osmeh na licu, i ja najlepše želim želje, za moju milu majčicu,
Čestitku ti ovu šaljem i ovoga osmog marta, ali isto tebe volim svakog trena i svakog sata.

Želim ti da uvek uživaš u svakoj sreći, da ti samo ljubav bude saputnik najčešći,
Da ti je osmeh uvek na licu, i da ti radost kroz svaki dan „šparta“, jer si posebna i najdivnija žena,
Svakoga trena, a ne samo jednoga dana u godini, jednoga 8. marta.
Ipak takav je običaj, da se čestita praznik ovaj, ali naša je ljubav svakog dana ista,
Jednako jaka i jednako čista, pa neka potraje večno ovo naše najlepše divno i srećno.

Ja te volim jer si za mene, ko u detinjstvu najlepša pročitana bajka,
Volim te jer si najbolja na svetu, jer si rođena da budeš samo moja najdraža majka.
Srećan 8. mart mama, da živiš srećno svoje dane i ne budeš „rob“ godinama.

„Ti si žena za sva vremena, ti si ko stvorena za ljubav, i topao dom (…)“
Hvala ti što si najlepša i najdivnija žena na svetu, i što si sve svoje podelila sa mnom.
Srećan ti 8. mart, volim te najviše, ti si moje sunce posle kiše, ja samo za tebe dišem.

Želim ti na današnji tvoj praznik, ljubavi koliko poželiš, ali da ni sa kim nju ne deliš,
Da imaš para kao blata, i da ti bar duplo poraste plata, da se šefu iza leđa smeješ,
Kada je hladno da se uz mene greješ, i da se uvek tako lepo smeješ.
Srećan osmi mart, volim te jer si božanstvena.

Da budeš uvek love puna kao brod, da gde god se pojaviš sve muškarce baciš na pod,
Da ni jedan koga biraš ne bude ti škart, jer smo mi savršene, i zato slavimo osmi mart.
Samostalne i srećne što smo žene, ti si moja sestra mila i računaj uvek na mene.

Srećan mojoj najboljoj drugarici 8. mart, praznik žena koje treba da podržavaju jedna drugu, želim da ti poželim sve najlepše na današnji dan, i to od srca, a sve uz posebnu pesmu,
„Najbolja drugarice, moja zvezdo Danice, zbog tvoga lažnog sjaja,
Suzama nikad kraja, tuga nema granice, ja sam ga prva srela,
Što si baš njega htela, duša ti izgorela (…)“

Želim ti da ovaj dan, bude za tebe poseban, i da samo za tebe sunce sija,
Ne jer je osmi mart, i ne jer si ti obična žena, već jer si posebna i od svih drugačija.
Mila moja, srećan ti praznik, volim te svaki dan kao da je osmi mart, jer ja i volim proleće,
A za mene si proleće samo ti, kao leptir koji se iz sna budi, i kao lasta što mi na dlan sleće.

Sponzorisano:

loading...
Loading...