Čestitke za Uskrs – najlepše Uskršnje čestitke i poruke

Vaskrs ili Uskrs jeste najveći hrišćanski praznik, kojim se slavi vaskrsenje Isusa Hrista, a naravno prethodi mu najtužniji dan za sve hrišćane – Veliki Petak, kada je po verskim učenjima isus Hrist razapet na Golgoti.

Praznik slavi povratak Hrista u život, odnosno njegovo vaskrsenje i verovanje hrišćana da se oni pravedni i bezgrešni mogu vratiti dušom i živeti večno, te je i uobičajen pozdrav za ovaj veliki praznik Hristos Voskrese, na koji se po pravilu odgovara sentencom – vaistinu Voskrese, a slave ga i katolici i pravoslavni vernici, te on nije „fiksan“ crkveni praznik i određuje se od strane same crkve prema julijanskom odnosno gregorijanskom kalendaru za svaku kalendarsku godinu.

Prema predanjima u hrišćanskoj religiji, Hrist je vaskrsao trećega dana posle svoje smrti odnosno raspeća, i to je uvek prva nedelja posle Velikog Petka, a praznuje se kako je napomenuto kao pak i „pokretni praznik“, koji se praktično obeležava prve nedelje posle punog meseca odnosno posle Pashe (koja je jevrejski praznik, koji obeležava oslobađanje Jevreja egipatskog ropstva, koji su i bili predvođeni Mojsijem).

Vaskrs kod „zapadnih hrišćana“ uvek se proslavlja u razdoblju između 22. marta i 25. aprila, dok kod „istočnih hrišćana“ praznik može da „pada“ na neki od datuma između 4. aprila i 8. maja, i to naravno uvek u nedelju.

Kako je i napomenuto, tačan datum Vaskrsa određuje Jerusalimska pravoslavna crkva za sve hrišćane, koja se generalno pridržava Julijanskog kalendara, dok se za katolike i neke hrišćane koji pripadaju Grčkoj i Rumunskoj pravoslavnoj poštuje Gregorijanski kalendar i određuje se pak datum Uskrsa prema pomenutoj Pashi ili Pashali.

Smatra se da je Vaskrs najradosniji praznik svih hrišćana, jer je on simbol pobede vere i snage i pravde Božije nad smrću i prognanstvom ili ropstvom, dok sa druge strane neke protestantske crkve smatraju da je zapravo Veliki Petak kao najtužniji dan u hrišćanstvu, simbolika pobede i/ili stradanja i neustrašivosti Hristove koji je dao svoj život „ovozemaljski“ za spasenje svoga naroda i sledbenika.

Narodni običaji koji su vezani za Uskrs – tradicija i verovanja od davnina pa sve do danas

Kako je napred i napomenuto, Vaskrsu prethodi Veliki Petak, kada je Hrist odveden na sud pred Pontija Pilata, a koji ga je osudio na smrt raspećem na krstu, na brdu Golgota izned Jerusalima.

Verovanja navode da je Hrist pred smrt rekao – „Oprosti im Bože, oni ne znaju šta čine!“, te se na ovaj dan u crkvama ne služe liturgije i to je generalno dan strogog posta na hlebu i vodi, a vernici koji su postili čitav post se pričešćuju na Veliki Četvrtak.

Običaj je u većine hrišćana, da se na Veliki Petak farbaju uskršnja jaja, crvene boje, jer ona simbolizuje nevino prolivene krvi Hristove, a prvo jaje koje se ofarba se naziva „čuvarkuća“ i ono se odlaže na posebno mesto do sledećeg Uskrsa, kada se razbije da se vidi da li se „pokvarilo“ i baš i kakva će biti godina koja je pred vernicima.

U našim krajevima je popularno da se na dan Vaskrsa ljudi kucaju jajima, a u nekim katoličkim zemljama se umesto kucanja jajima ona poklanjaju, i njih daruje uz čokoladne figure jaja ili zeca i pileta, takozvani „Uskršnji zec“, koji je generalno preuzet iz paganskih običaja, mada se ovo sve češće sreće i kod pravoslavaca, iako oni obično ne razumeju ni pozadinu ni simboliku običaja.

Posle Velikog Petka (gde se čak u nekim kulturama i delovima sveta upućuju i čestitke za Veliki Petak, koje kod nas nisu uobičajene), sledi još jedan važan dan, poznat kao Velika Subota i to je takođe drugi dan žalosti među hrišćanima, jer se veruje da je taj dan Hrist proveo u podzemnom svetu, a kod boga smrti Hada, i toga dana se takođe posti i obeležava se u tišini i u molitvama, sve do trena ponoćne Vaskršnje liturgije, koja simbolizuje završetak svih dana žalosti, te i označava jedan novi početak radovanja Hristovom vaskrenju i večnom životu.

Nedelja Vaskrsa je dan kada se vernici raduju, kucaju jajima, pozdravljaju međusobno za srećan Uskrs kod pravoslavaca ili sretan Vaskrs kod katolika, te se posle prvog dana Vaskrsa slave dalje i Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak, a čitava se ta nedelja ili sedmica nakon Uskrsa naziva obično i Velika odnosno Strasna nedelja.

Inače se sam vaskrs proslavlja različite datume kod katolika i pravoslavaca (mada se dešava i da se ono neke godine „poklope“ po kalendarima kojima se određuju), te se pravoslavni Uskrs dalje i obeležava Svetom liturgijom u hramovima i crkvama, dok se katolički Uskrs obeležava Svetim misama (što jeste obred slavljenja svete tajne pričešća ili evharistije, a koja inače i jeste jedna od dve najvažnije svete tajne u hrišćanstvu).

U današnje vreme je vrlo popularno da se za ovaj veliki praznik, pored uobičajenog pozdrava – „Hristos vaskrese – Vaistinu vaskrese“, šalju i nejmilijima razne Uskršnje čestitke ili pak i neke slike za Uskrs (na kojima su lepi hrišćanski motivi, sa ili bez propratnog teksta na njima).

Takođe su pomenute Vaskršnje čestitke u vreme savremene tehnologije, poprimile i jednu formu pisanja stihova ili „mudrih i prosvećenih citata“, koji se daruju lično kada se dođe da se praznik i čestita, ili se šalju putem društvenih mreža ili pak mobilnim telefonima, kao sms ili mms poruke za Uskrs, pa će u nastavku teksta biti i navedeni neki od najlepših primera, koji svakako treba da budu u skladu sa svečanošću i duhom praznika, i nikada preterano šaljivi ili verski nepodobni.

Takođe je važno razrešiti pre svega jednu zabunu među vernicima, da li je pravilno reći Vaskrs ili je ispravnije rečeno Uskrs, i generalno su razlike samo u poreklu imena ovog praznika, te je dalje naime pojam Vaskrs iz crkveno-slovenske terminologuje, a pojam Uskrs i uskrsenje su potekli iz narodnog jezika, tako da na koji god način da čestitate praznik, nećete pogrešiti ako kažete jedan od ova dva termina.

Najlepše čestitke za Uskrs u obliku sms poruke – klasične ili kratke poruke u stihu i prozi

Svakako se Uskrs može čestitati na razne načine i obično se u današnje vreme šalju sms poruke, sa onim klasičnim i univerzalnim rečenicama ili stihovima, koji mogu biti kraći ili duži, ali se i uvek sastoje od najlepših želja za praznik, pa će u nastavku teksta biti i navedeni neki od mnogih primera, a jasno je da i vi sami možete da osmislite svoju originalnu čestitku u obliku sms-a i da i onima koje volite ulepšate ovaj praznični dan.

Da vam kuća srećom i ljubavlju blista, da vam srce i duša budu kao svetlost čista,
Srećan vam praznik ovaj sveti, i vaskrsenje Gospoda Hrista!

“Hristos voskrese, sobom donese, radost i sreću u svaki dom!”
Hristos voskrese, srećan Uskrs, sve najbolje vama i vašoj porodici.

Sada želim da ti kažem, da Vaskrs nije samo čestitka niti poklon neki skupi,
Niti sreća niti ljubav koja može da se kupi, on je molitva i blagoslov od Boga,
Da svako ima mira i sreće, id a uvek ljubi najmilijeg bližnjeg svoga!
Hristos vaskrse, i donese spasenje, neka ovaj dan je svima blažen i srećan!

Poštujte i molite se Hristu za sve ono što želite, ali i što ste zaslužili, a tražite i oprost grehova,
Jer on je milostan, i na današnji dan oprašta i najvećim grešnicima, kao onima koji su ga mučili.
Srećan Uskrs, i neka vam ova godina bude najbolja i puna zdravlja, ljubavi, sreće i Božje pomoći.

Hristovu veliku dobrotu, pokušajte da nađete i u svome životu,
Da vam na licu osmeh uvek blista, molite i poštujte Isusa Hrista,
Sa Gospodom u svome srcu, radujte se uvek jednako i mesecu i suncu,
Na današnji dan kada Hristos voskrese, neka vam na krilima anđeo sreću i mir donese!

Neka anđeli Božji, na svojim krilima belim,
Tebi na današnji dan donesu sve najlepše želje koje ti želim,
Da ti je sve u kući zdravo i srećno, da naše prijateljstvo potaje večno,
Da nas obasja Hristova milost, to je suština praznika i to je lepota u svakom čoveku data.
Srećan praznik Uskrs, Hristos vaskrse!

Sa verom u Gospoda Boga, sa mirom u duši, verom i ljubavlju u srcu,
Radujemo se danas, volimo bližnje, praštamo jedni drugima i živimo po milosti Njegovoj.
Hristos vaskrse, srećan veliki i najradosniji hrišćanski praznik Uskrs.

Da ti uskršnje prvo jaje, daruje sve ono što ti možda sada nedostaje,
A Hristovo vaskrsenje, da ti da ljubav, sreću, zdravlje, mir i strpljenje,
U bližnjima je spas, u Bogu istina jedina, neka ti je srećan Vaskrs,
Živ mi bio i srećno slavio, ovaj divni praznik još stotinu godina.

Da vam kuća uvek u ljubavi, zdravlju i sreći blista,
Slavite danas zajedno i u miru, najveći praznik, vaskrsenje Hrista.
Srećan Uskrs, Hristos vaskrese, sreću i radost svima nam donese.

Danas se slavi Hristovo vaskrsnuće, kao praznik novog životnog početka,
Ja ti u to ime želim puno zdravlja, sreće i napretka,
Da u duši imaš mir, da ti radost na licu se vidi,
Veruj u Boga i njemu se moli, neka ti je srećan Uskrs.

Čuje se šapat vetrova i ptica, da je radost stigla da je Vaskrs tu,
Neka smo svi srećni i veseli, obasjani Njegovom milošću i svetlošću.
Srećan praznik, Hristos voskrese, svu radost svim ljudima donese i daruje.

Najlepše čestitke za Uskrs iskazane u stihovima ili nekim vrlo poznatim proznim citatima

Kao ni jedan drugi praznik i svečanost, tako ni Uskrs kao najradosniji hrišćanski praznik, ne može da se zamisli bez čestitki u stihovima, te će neke od najlepših biti i navedene, a od onih običajnih i tradicionalnih, sve do nekih “savremenijih i modernih”, ali koje su u skladu sa vrlo važnom verskom konotacijom ovog praznika, te nema mesta za bilo kakve “neprimerene rime”.

Ja ti danas želim radosti u duši, koliko su duge u Uskršnjeg zeke uši,
A onoliko koliko je lepo ušarano uskršnje jaje, neka tvoja sreća i radost potraje,
Hristos voskrese, sreću ljubav i zdravlje da ti skupa danas donese!

“Srećan ti Uskrs i da ti Bog pomogne da imaš sve što poželiš i da si dovoljno velika srca da sve sa onima koji nemaju i podeliš!”

Da ste u kući svi živi i zdravi, da se kod vas Uskrs još dugo godina slavi,
Neka vas prati od Boga blagoslov večni, i da ste u životu svi radosni i srećni.
Hristos vaskrse, srećan Uskrs!

Svanuo je dan spasenja, dan Hristova vaskrsenja,
Od mene čestitka vama svima, koliko vas u toplom domu ima,
Neka vam donese praznik najlepše sve, radujmo se jer Hristos vaskrse.

Gospode dragi, ja ti se danas iskreno molim,
Da zaštitiš i obasjaš svetlošću sve drage ljude koje volim,
Da im ispuniš svaku skromnu želju, da život provedu u sreći i veselju,
I da im uvek i svaki dan, bude baš kao Vaskrs ispunjen mirom i ljubavlju i posebno radostan.
Srećan Uskrs, sve najbolje od srca i ostvarenje želja uz pomoć našeg Spasitelja.

Crvena je boja koja danas blista, ona je simbol stradanja Hrista,
Neka u tvom oku suza sreće zasija, i neka bude kao Božija milost čista,
Srećan ti praznik i danas se veseli, vaskrsenju našega Gospoda Hrista.

“Da vam Gospod Bog ovog srećnog jutra, daruje milošću svako bolje sutra,
Neka vam je Njegov blagoslov večan, i da vam na Uskrs svaki budući dan bude jednako srećan!”

Ovaj svečani praznik, neka u vaš dom puno zdravlja, ljubavi i sreće donese,
Neka se danas najlepše želje šalju, i neka veselje tri dana traje,
Raduj se i veseli milosti Božjoj, kada imaš viška sa nekim podeli,
Neka te Njegova ruka, liši svakojakih i patnji i muka,
Srećan Uskrs i blagosloven da si i ti, i tvoji najmiliji u kući svi.

“Na današnji dan, najdivnije stvari neka se tebi baš dese, kada nazoveš svakome pozdrav, Hristos voskrese!”

“Evo Vaskrs nama stiže, i spasenje sve je nama bliže,
Hrišćanima širom sveta, srećan praznik, i mnoga “duga leta”,
Jer Hristod voskrese, radost i spokoj svima donese.

“Bog ume da prašta, jer je oprostio mučiteljima svojim, i njegova je žrtva za nas nauk,
Da budemo jednako plemeniti i hrabri kada se za istinu i veru u sebe i u Njega borimo,
Iako je dan sreće vaskrsenje, najpre je važno da se u sebi molimo, id a zahvalimo Bogu,
Što nas milošću svojom daruje, i što nam prašta kada grešimo i prihvata svako naše pokajanje.”
Srećan Uskrs, vaistinu Hristos vaskrse!

Hristos vaskrse, srećan Uskrs, setimo se stradanja njegovog i večnog života koji nam ga je opet približio, iako nam je u srcima uvek bio i ostaće zauvek!

Žuri se Uskršnji zeka, trkom preko brda i preko dola,
Jer tebi najsrećniji praznik on doneti mora, i važno je da ga svako srećan slavi,
Hristos vaskrese, mir, sreća i ljubav da su kao ljubav Božja uvek iskreni i pravi.

Najlepše šaljive i duhovite poruke i čestitke za Uskrs – u stihu ili u prozi ali “sa merom”

Pored navedenih poruka i čestitki, postoje i neke lepe i umereno šaljive i duhovite poruke, koje se mogu poslati kao simbol sreće i radovanja na ovaj veliki praznik, ali sa “merom i ukusom”, a baš i neki od primera slede u nastavku teksta.

Kada Uskršnji zeka danas do tebe u par koraka skokne,
Ja želim da te u tvoj rumeni obraz, u moje ime “cmokne”,
Da ti izmami osmeh pun sjaja, i da ti polupa sva uskršnja jaja.
Srećan Uskrs, raduj se i veseli, i sa svakim sreću podeli.

Danas jeste vreme da se svako smeje, zato ti i ja šaljem ovo praznično obaveštenje,
Moje je jaje ono najveće i najjače crveno, i nije zaista kao i ranije drveno,
Nemoj da su ti shvatanja “uska”, i da pomisliš da nije isto kokoška što i guska,
Znaš da volim u lupanju uskršnjih jaja da baš uvek pobedim,
Pa makar i sada kada sam star, i sa ovim mojim brkovima sedim.
Srećan Uskrs, i neka je na radost svima u tvojoj kući.

Nemoj da se prejedeš danas puno jaja, i ne moraš se držati svih običaja,
Da ono baš svako koje ti je neko polupao, pojedeš uvek da ne bi prolupao,
Imaš i visok holesterol i krvni pritisak, ali uporno želiš da ostaviš dobar utisak.
Srećan ti Uskrs i umeren budi, kada padneš u nesvest od silne hrane, smejaće ti se ljudi.

Danas sam pošao livadom i dolom, i susreo me u trku Uskršnji zeka,
Rekao mi je da neko vrlo važan, na ovu moju poruku čeka, i da mi jedno jaje šareno daruje,
Ali i dalje moj um “dobro caruje”, pa mi je postalo kristalno jasno, pre nego što bi bilo kasno,
Da si pripremio ono crveno, kao svake godine jaje drveno, ali ovoga puta ti neće “proći”,
Jer ja imam bolje pomoći, i moje je uskršnje jaje od drveta, pa ćemo da se tučemo njima,
Ako treba odavde do kraja sveta, ali meni ne smeta da ti poželim svu sreću,
Iako te pustiti da pobediš neću!
Srećan Uskrs!

Sponzorisano:

loading...
Loading...