Čestitke za veridbu

Običaji koji su vezani za čin veridbe, različiti su i u svetu i u raznim delovima naše zemlje, ali je činjenica ista, odnosno veridba je „dato obećanje“ i priprema za zajednički život u bračnoj zajednici između dvoje zaljubljenih.

Suština običaja je različita, ali je pravilo da se devojci daruje verenički prsten, kao simbol neke beskonačne ljubavi, koji ona u našoj zemlji obično nosi na domalom prstu leve ruke, da bi ga potom na dan venčanja premestila na svoju desnu ruku, na kojoj će ubuduće nositi burmu, ili ga pak zadržala na levoj ruci, kako bi se znalo da se i pre venčanja zavetovala na vernost i ljubav.

Suštinski je veridba običaj koji datira iz starih vremena, i koji se uz manje ili veće modifikacije preneo i zadržao sve do danas, kada se upoznaju roditelji budućih mladenaca, te jedni druge oni daruju i tako narodski rečeno postaju „prijatelji“, te se počinju posećivati i dogovarati oko samog čina svadbe ukoliko žele da ispoštuju običaje zemlje ili kraja u kome žive.

Sa druge strane, danas postoje i savremene veridbe, kojima se ne pridaje neki „običajni značaj“, te se zaljubljeni jedni drugima zavetuju na vernost nasamo, i devojka može ili ne mora da nosi verenički prsten, ali u principu je on simbol njene pripadnosti i vernosti partneru, te i išćekivanja da se sklopi bračna zajednica i da se osnuje porodica.

Nekada su veridbe proslavljane velikim zabavama za familiju i prijatelje, dok je danas pravilo da se okupe samo najbliži članovi porodice, koji u veselju i čestitkama daruju verenike, te se posle toga održava svečani ručak uz prigodne zdravice i lepe želje.

Dakle, ne uzimajući u obzir razlike u običajnim pravilima, kao ni način na koji je veridba ipak i obavljena, u nastavku teksta će biti navedene neke od najlepših i najprigodnijih čestitki, kojima se pre svega verenicima čestita svečani čin, koji je početak ka njihovom bračnom životu, i koji im upućuje najbliža familija, ali i prijatelji i komšije.

Univerzalne i klasične čestitke za veridbu

Kako je veridba jedan vrlo svečan čin, te spada u deo folklora i običaja jedne zemlje ili pokrajine, logično je da postoje uniformne ili univerzalne čestitke, ili lepše rečeno klasične poruke i lepe želje koje se upućuju mladencima odnosno verenicima, kao iskrene i mudre reči kojima im se želi i lep početak i srećna budućnost.

Život je sam po sebi čudo, a kada se pronađe neko ko će da ga dodatno oplemeni, onda on postaje najlepša bajka! Srećna veridba i zajednička budućnost mojoj sestri i zetu!

Neka vaš život počne kao najlepša avantura, koju ćete svakim danom do kraja života da proživljavate i otkrivate zajedno! Srećna veridba, neka je sve po vašoj volji i želji!

Danas je dan kada postajete jedno! Neka vas zaobiđu sve brige, i neka vam se sreća stalno uvećava kao i vaša ljubav koju imate jedno za drugo! Volim vas i želim sve najbolje za buduće dane! Srećna veridba!

Nije što ste moji najdraži, ali ste najlepši i najbolji par koji se ikada pronašao! Srećna veridba najdražem bratu, sve najbolje i da vas sreća prati!

Želim vam da svoju ljubav delite na svaki dan beskonačne sreće koja vas očekuje! Ne žurite nikuda i čuvajte jedno drugom sreću i osmehe, jer ste sada jedno srce u dva tela! Srećna veridba, srećna budućnost i najbolji dani koji dolaze!

Danas je vama najposebniji dan! Koliko ste vi srećni što ste pronašli jedno drugo, toliko sam i ja jer na tome mogu da vam čestitam! Volite i poštujte jedno drugo, i čvrsto se držite za ruke! Sećna veridba, sve najlepše od srce, sestri i budućem zetu!

Da vaša ljubav sve više raste iz dana u dan! Srećna veridba i čuvajte svoju sreću, ne dajte nikome da vam je pokvari! Vole vas mame i tate!

Kada ste shvatili da ste jedno drugom sklonište od oluje i kiše, shvatili smo i mi da nam ne treba ništa od topga više! Želimo vam sve najbolje, i da vas samo sreća prati, sve što dotaknete da vam se pozlati!

Prava je ljubav kada se volite i kada niste blizu! Iako znamo da jedva čekate da otpočnete zajednički život, čestitamo vam na zrelosti i snazi da sebe obećate jedno drugom! Volite se i poštujte za ceo život! Ljubav je most koji spaja, vi se na njemu uvek držite za ruke! Srećna veridba i lepo početak novog poglavlja u životu!

Vaša potraga za blagom je sada završena, jer ste napokon našli jedno drugo! Čuvajte ljubomorno svoj mir i sreću, držite se jedno za drugo i kada su vetrovi i kada su oluje, jer ćete tada shvatiti koliko je važno obećanje koje ste jedno drugome dali! Srećna veridba i sve najbolje u daljem zajedničkom putovanju!

Volite se danas više nego što ste se voleli juče, a manje nego što ćete da se volite sutra! Živite srećno, jedno za drugo, neka svet bude vaše mesto za sreću, jer je sada sreća čitav vaš svet! Srećno i uspešno u daljem životu, veridba je samo početak lepog putovanja na koje ste krenuli zajedno! Da su vam svi putevi prohodni a ciljevi dostižni!

Nemojte nikada biti ljubomorni jedno na drugo, već na ono što imate kao jedno! Ne dajte da vam niko pokvari sreću, plovite mirno i bez talasa! Srećna veridba i sve najbolje u zajedničkim danima sreće koji slede!

Sve najbolje od srca, i neka sreća koju danas osećate nikada ne izbledi, već sa svakim narednim danom neka još bude veća i neka još više vredi! Srećna vam veridba i sve najbolje u životu, i da zajedno dočekate stotu!

Sličnosti koje imate su vas spojile, i tu su da vas povežu u jedno, ali nemojte se bojati različitosti, jer će vas one dodatno obogatiti i učiniti da se još bolje upoznate i postanete svesni koliko ste pak srećni što ste jedno drugo pronašli! Srećna veridba i da vam svaki sledeći dan bude kao san, iz kog se nikada nećete probuditi!

Sreća je kada shvatite da ste pojedinačno sasvim nesavršene osobe, koje su se pšronašle i spojile u savršen par! Srećna veridba i neka vam budući život bude splet prelepih okolnosti koje će vam uneti radost i sreću u svaki vaš novi dan!

Stihovne i duhovite čestitke za veridbu, poznati citati kojima se može uputiti čestitka

Naravno, kao i u svakoj drugoj prilici, i u slučaju veridbe postoje šaljive čestitke, one u kraćim ili dužim stihovima, kao i one koje su poznati ljudi već smislili ili otpevali, te ih je i dovoljno samo pak citirati.

„Pre nego što krenete da tražite sreću, proverite – možda ste je već srećni,
Sreća je mala, obična i neupadljiva, i mnogi ne umeju da je vide“!
(Duško Radović)

Želimo vam da se volite isto kao danas,
I onda kada ostarite i ostanete bez zuba!
Srećna veridba, neka vam, život bude prazna knjiga u kojoj ćete ispisati svoj roman sa srećnim krajem!

Kažu da mali problem, uspešno može da reši onaj veći,
Ako je sreća sada mala, neka vam svaki trenutak novi bude proveden u većoj sreći,
Kada vam slučajno ne bude išlo, možete roditi prvo dete svoje,
Ako i dalje slučajno zapne, ništa lakše – rodite još dvoje ili troje!
Srećna veridba i sve najbolje, nek vam je od danas oboma, roda omiljena ptica!

Nek vam se lice uvek tako smeje, kada pada kiša i kada sneg veje,
Vi ste jedno drugo našli, vaša ljubav će da vas lepo greje!
Srećna veridba i lep početak zajedničkih dana!

Držite jedno drugo za ruku, kad vetrovi duvaju i kad kiše tuku,
Ne dajte da vašu vezu, bilo ko pokvari, u jednoj fioci držite sve stvari,
Niste vi još stari, ali već je vreme, da se deca rađaju i prave probleme!
Srećna veridba, nazdravljamo u vaše ime, otuda su malo čudne ove naše rime!

Čeka vas gomila smeha, kao i neprospavane noći,
Radujte se danima novim, svim gostima koji će doći,
Ali imajte uvek vremena najviše, samo jedno za drugo,
Neka vam srca budu puna, tešite se srećom a nikada tugom!
Srećna veridba i sve najbolje od srca i duše, nek vam nikad drugi snove ne naruše!

„Volite se i kad niste zajedno, to je prava ljubav! Ko ume da se voli samo kad je zajedno, taj ne pravi pitanje sa kim je!“
(Duško Radović)

„Voli me danas, više nego juče, a manje od sutra i sve tako redom,
Da ljubavi ostane u tebi, da me voliš i sa kosom sedom.“!
Srećna veridba i sve najlepše budućim mladencima!

Od danas je tvoja reč zadnja u svakoj potencijalnoj raspravi,
I ona je vrlo važna i dobro je upamti, jer glasi – „Da draga“!
Srećna veridba i sve najbolje u budućem zajedničkom životu!

„Slušaj dobro ženu, nemoj da se dereš,
Od sutra ćeš druže i sudove da pereš!“
Srećna veridba, neka vam svaki dan obasja sunce i neka vas sreća prati na vašem putu u novi život!

Svakako, pomenute poruke su samo deo bogatog opusa prepunog ideja za najlepše želje i iskrene čestitke, te u svakom slučaju možete smisliti i sami prigodnu kraću ili dužu poruku, te je uputiti i pismeno ili usmeno, zavisno od toga da li ste „sa mladine ili mladoženjine strane“, te da li ste vi brat, sestra, majka, otac ili pak najbolji prijatelj ili kolega sa posla koji upućuje prigodnu čestitku verenicima i budućim supružnicima.

Sponzorisano:

loading...
Loading...