Poruke i čestitke za krštenje

Čin krštenja je u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi veoma poštovan i standardizovan, te se smatra i „prvom svetom tajnom“, i iako se sami običaji razlikuju čak i u našoj pravoslavnoj veri, zavisno od jednog do drugog dela ezmlja, činjenica je da je npo takvom pitanju crkva jedinstvenog stava i da smatra da svako ko je hrišćanske veroispovesti treba da se krsti, kako je to po predanju u reci Jordan, učlinio i sam Isus Hrist, koji je kasnije tako prevodip ljude koji su „izgubili svoj put i veru“ u hrišćanstvo, i približavao ih Bogu.

Kod nas je običaj da se deca krste kada napune godinu dana, te da se u isti mah proslavi i prvi rođendan i sam čin krštenja, a naravno da osobe koje se nisu krstile „na vreme“, mogu da se krste kada su i odrasle, te i da promene svoju veru ako za to imaju veoma izražena uverenja i verska ubeđenja.

Svakako su najlepše čestitke one upućene za srećno krštenje, posebno deci od krštenih kumova, te rodbine i prijatelja i sama poruka i ispisan ili izgovoren tekst za krštenje jeste od najvećeg značaja, i može se i upisati kao takav u posebnu knjigu koja se prigodno naziva “Krštenica”, i predstavlja svojevrsni vid spomenara za dete koje će ga čitati kada odraste i čuvati uspomenu na taj poseban i važan dan svog života.

Pravilo je da se čestitke za krštenje upute kao ozbiljne duže ili kraće lepe želje, ili pak kao poruke u stihovima, te iako postoje i one šaljive i one koje su namenjene za čestitanje putem društvenih mreža, one su ipak manje prigodne za ovu priliku, te je preporuka da se one ipak i izbegavaju.

Univerzalne i klasične kraće i duže čestitke za srećno krštenje

Bez obzira na to da li krštenje čestitaju kumovi, prijatelji, rodbina, drage komšije ili poznanici, čestitke koje su klasične, kraće ili duže, uvek su dobar izbor is a njima nema pogreške ili omaške, te su uvek draga uspomena upisana u spomenar ili upamćena i prepričana detetu od strane roditelja kada malo odraste i kada shvati sam povod za koji mu je lepa želja i upućena.

Neka ti svaki tvoj budući dan bude srećan i radostan kao i ovaj! Neka te anđeli uspavljuju na svojim krilima, i neka te Bog čuva uz svoje skute od svakog zla ovozemaljskog! Sa srećom da je krštenje, na radost in a zdravlje najdraže naše maleno čedo!

Neka je Božja milost i svetlost uvek uz vas da vam da mir i obasja vaše puteve! Proslavite ovaj svečani čin i neka anđeli čuvaju vašeg milog sina, koji je danas postao Božijhi miljenik i primio blagodeti života i hrišćanstva! Srećno krštenje neka je sve srećno i radosno!

Iako si još uvek samo malo dete i beba koja bezbrižno spava, činom krštenja si postao Božije česo i on će te uvek čuvati i štititi dok hodaš zemaljskim putevima! Srećno krštenje, da si živ i zdrav i da te sreća prati sa svakim tvojim korakom.

Neka ti svaki dan u životu bude veseo i svečan kao i ovaj danas! Neka te sunce obasjava kao oreol i neka ti mesečina osvetli puteve jer si sada postao još jedna zvezda u Božjem carstvu! Srećno krštenje mali anđele naš!

Iako si sada suviše mali da shvatiš koliko je današnji danm za tebe važan i poseban, u tvom spomenaru će ostati upisane najlepše želje is like koje će te podsetiti koliko si poseban i srećan danas bio! Neka te takva sreća uvek prati na tvom putu! Srećno krštenje mili naš anđele!

Srećan ulazak u novi duhovni život! Danas si bliža Bogu, i danas je Bog otvorio svoje srce za tebe! Srećno krštenje naša najdivnija devojčice! Volimo te i želimo da voliš Boga id a ti je carstvo nebesko kao igralište i polje puno cveća, id a je zauvek najveća sva tvoja radost i sreća!

Danas si bliži Bogu nego ikada do sada! Danas se stvara tvoja vera i danas otkrivaš prvu i najveću Njegovu tajnu! Podeli sa dragim ljudima sve svoje želje, raduj se što te prihvata ON koji te stvorio, što ti daje priliku da živiš život bez greha, u miru i blagostanju! Budi mio i ponizan, voli i poštuj ljude i nikada nikome ne poželi in e učini zlo! Srećno krštenje, neka te sreća prati i nek te Bog čuva zauvek!

Naše najiskrenije čestitke i anjlepše želje za krštenje vašeg milog mezimca, i neka ga anđeli čuvaju i neka mu se uvek sreća smeši! Srećno krštenje, mir i blagostanje da obasja i ispuni vaš dom!

Čestitke povodom krštenja vašeg milog deteta, da i njega i vas Bog sačuva od svake nevolje i svakog zla! Srećno krštenje i neka vam Bog podari svu sreću i mir!

Od sveg srca najlepše želje za povod krštenja vašeg najdražeg anđela! Nek je is a vama is a njim večna radost i neizmerna blagost od Boga data!

Iako možda danas toga nisi sasvim svesna, jer si još uvek mala, ti danas postaješ Božje dete, i on će da te uvek pazi i da te čuva! Srećno krštenje i sve najlepše želje od srca!

Neka te Gospod Bog blagoslovi na tvom putu u budućnost i neka čuva svaki tvoj korak koji ostavi traga u tvom životu! Srećno krštenje, i neka vam današnji dan podari svu sreću i mir i najveću Božju blagost!

Želimo vam od srca da današnji svečani dan upamtite kao jedan od najdivnijih i najsrećnijih u vašim životima! Srećno krštenje vaše mezimice, nek joj uvek sreća Božja obasjava sneno lice!

Najlepše poruke i čestitke za krštenje u stihovima

Svakako kao i za bilo koju drugu “prigodu”, i za čin krštenja, postoje veoma lepe stihovne čestitke i poruke, ali one su ipak više bogobojažljive i skromne, ten e treba preterivati ili biti “napadan” već u stihovnoj fotmi izraziti iskrenost is vu nežnost od srca za nejlepši i najvažniji dan mezimca ili mazimice vaših prijatelja, poznanika, kumova ili rodbine.

Mi krstimo tebe, anše dete drago, jer si naša sreća i najveće blago,
Danas samo za tebe i Gospod otvara vrata Raja, neka tvojoj radosti i sreći, nikada ne bude ni prepreka ni kraja!
Srećno krštenje od srca i sve najdivnije želje, koliko je divan i ovaj posebni dan!

Od današnjeg dana nek te sreća prati, i svaki tvoj korak zlatom nek se zlati,
Našu veru primi, i poštena budi, jer krste se samo dobri i častiti ljudi,
Oca i majku voli i poslušna budi,
Jednom se Bogu mol ii nek ti svetli budu svi puti!
Srećno krštenje i od srca sve anjlepše želje, neka ovaj dan vam bude samo radost i veselje.

Neka vam dete zdravo i radosno raste, danas se krsti, danas neka peva,
Mokada mu Bog suzu ne poslao, mirno neka živi, divno neka sneva!
Srećno krštenje malom anđelu i neka sve bude na sreću i radost!

Srećno krštenje, i gostiju puno, dete je vaše kao oko sjajno,
Neka mu Gospod divan život dade, da ispuni sve želje da ostvari sve nade.
Srećno i blagosloveno bilo današnje krštenje vašem milom čedu.

Danas postaješ anđeo mili, svi ti koraci rastrčani bili,
Ovo je tvoje najsrećnije vreme, neka Gospod nikad tebi ne da neko teško breme!
Srećno krštenje, u oca i majku poštovanje u Gospoda Boga poverenje!

Danas kada malu belu košulju obučeš, i na tvome čelu sveta vodica zablista,
Ti primićeš svetu tajnu krštenja, i primićeš veru dragog Isusa Hrista!
Roditelje svoje poštuj, nikome zlo ne nanesi, živi dobro, iskreno se raduj,
I tebi će samo dobro u životu da se desi! Srećno krštenje, neka te Gospod čuva od svakog zla i nevolje!

Srećan nek je danas ovaj najdivniji od svih dan, on je vredan ko rođenje samo, jer je danas vašem čedu “drugi rođendan”,
On se danas krsti, svetu veru prima, neka uvek zdravlja sreće i dobrote u svom srcu ima!
Srećno krštenje, nek ne izda Božje poverenje, neka svetu čuva tajnu, mi šaljemo naše iskrene čestitke i našu ljubav beskrajnu.

Svakako čestitke mogu da upute i sama sveštena lica koja po pravili obavljaju sam čin krštenja, u crkvi ili manastiru, te one imaju i jedan oblik “prenesenog” Božjeg blagoslova, i pored uobičajenih reči koje sveštenik izgovara kada krsti nekoga, on naravno po završetku krštenja obično is am čestita porodici i kumovima, te i samom onome ko se krstio i tako za sebe i obezbedio ulazak u “carstvo nebesko”, naravno ako kroz život bude živeo pošteno i po nepisanim pravilima vere i ljubavi prema Bogu i njegovim učenjima.

Najčešće su tada u pitanju neki primereni citati iz svete knjige “Biblije”, te u nastavku teksta navodimo samo neke od primera.

Poznati citati iz Biblije za srećno krštenje

“A povrh svih vrlina, obucite se u ljubav, koja ih sve savršeno veže u jedinstvo!” Srećno krštenje maleni anđele, od danas si Božji pastiri milo stvorenje Njegovo!

“Daj onome koji od tebe traži, i ne okreći se od onoga kojihoiće od tebe da pozajmi!” Srećno krštenje, neka ti Gospod podari večnu mudrost umu i najveću blagost srcu i duši!

“Ljubi bližnjega svoga, kao i samoga sebe!” Srećno krštenje, imaj u Gospoda svoga neizmernu veru i ljubav, i on će ti osvetliti pute zahvalan za tvoju čestitost i pšoverenje!

“Poštuj oca svojega i mater svoju”! Srećno krštenje dete drago, neka ti Gospod da najveće blago, čistu dušu i srce puno ljubavi za sve čjude oko tebe!

Savremeno doba donosi svakako i mogućnost da se krštenje čestita pomoću emotikona anđela ili pak nekim GIF-om ili muzičkom pozadinom u okviru SMS ili MMS poruke, ali se to ipak ne praktikuje, mada je sve popularnije mora se istaći upravo takvo “pomodarsko” čestitanje putem društvenih mreža i preko neprimerenih poruka i nakih “nakaradnih” numera ili pesama i citata.

Danas je sama čestitka za krštenje, mora se priznati, izgubila donekle i svoj smisao i svoju draž, jer se sve svelo na poptrebu da se nešto što je vrlo ličan i intiman čin, objavi na internet platformama, kako bi što veći broj ljudi bio “obavešten”, te i na neki način postaje sev učestalija pojava da se slike sa krštenja ili određene čestitke “okače” na viber, instagram ili neku drugu društvenu mrežu, jer kako naš narod ume da ironično kaže – “ako svi nisu videli, kao da se nije nio zbilo”.

Samo iz pšomenutih razloga u nastavku teksta će biti navedene neke od najčešćih SMS poruka ili čestitki koje se nogu uputiti preko interneta, a na vama je da oslučite da li želite in a koji način da nekome čestitate ovaj intimni i svečani čin.

SMS poruke i čestitke za krštenje koje se mogu uputiti putem društvenih mreža

Želim da se ne brineš šta će biti sutra, već da budeš srećan svakog Božjeg jutra! Srećno ti krštenje i imaj u Boga poverenje!

Kao da smo još juče, slavili tvoje rođenje, a evo već danas na redu je krštenje! Srećno bilo, veselo se zbilo, i srećno se proveselilo!

Neka svaka radost tvojim životom caruuje, neka ti mudrost i sreću Bog Gospod daruje! Srećno krštenje mali naš anđele!

Neka te Gospod usreći id a ti blagoslove da osrasteš u zdravlju i miru sa radosnim osmehom is a čistim srcem! Neka ti svaki dan obasja sunce” Srećno krštenje!

Milo naše srećo naša, nek je svima puna čaša! Danas se tvoje krštenje slavi, danas se veliko slavlje pravi! Danas oko tvoje nek zablista jer primaš blegodeti Isusa Hrista! Srećno krštenje!

Nadamo se da će neka od navedenih poruka u našem tekstu, biti dovoljno inspirativna da i vi nekom sebi dragom čestitate čin krštenja, i da mu prigodnom porukom ulepšate najdivniji dan! Svakako ovo je samo mali deo potencijalnih primera kojima se nekome mogu ukazati iskrene čestitke i želje za srećnu budućnost, i možete svaku od njih prilagoditi i “urediti” na željeni način, jer je bitno da se čestita nekome sasvim iskreno, a nije važno da li je u pitanju kraća ili duža poruka, te pak proza ili stih.

Sponzorisano:

loading...
Loading...