Tekst za pozivnice za venčanje – ideje

Kada završite sa biranjem mesta gde će se odigrati proslava vašeg venčanja, vreme je da se odlučite za pozivnicu za venčanje.

Neki parovi biraju tradicionalne pozivnice i čak ih lično uručuju svojim prijateljima i rodbini, a neki se, pak, odlučuju za elektronske pozivnice koje šalju putem imejla ili neke aplikacije za to specijalno napravljene.

Bez obzira na to o kakvoj se vrsti pozivnice za venčanje radi još uvek je dobro poštovati osnovne elemente etikecije prilikom sastavljanja.

Dobra vest jeste da pravila etikecije na pozivnicama za venčanje nisu toliko komplikovana. Pravila su jednostavna i tu su da služe više kao smernice.

Najvažnije pravilo jeste da kreirate prelepu pozivnicu za venčanje koja će predstavljati vas, vašu ljubav i taj veliki i važan dan koji dolazi i da uz to navedete najvažnije detalje vezane za venčanje. Na taj način ćete stvoriti unikatnu i personalizovanu pozivnicu.

U nastavku članka ćemo navesti primere kako treba jedna pozivnica za venčanje da izgleda. Na taj način ćemo vam pomoći da lakše prođete kroz ovaj deo pripreme sopstvenog venčanja i ujedno, daćemo vam ideje i inspiraciju ukoliko ste u manjku sa njima.

Sve pozivnice za venčanje bi trebalo da sadrže sledeće elemente:

 • Ko je domaćin.
 • Poziv na venčanje.
 • Imena mlade i mladoženje.
 • Datum i vreme.
 • Kod oblačenja (dress code).

Ovo su osnovni elementi, a svako može da doda i još neke ukoliko za tim ima potrebe.

Prvi deo pozivnice govori o tome ko su domaćini venčanja ili svadbe. Negde su to tradicionalno mladini roditelji, a negde mladoženjini, u zavisnosti od regije do regije, ali i u zavisnosti od dogovora. Ipak, mi bismo preporučili da se na pozivnicu stave imena obe porodice, odnosno prezimena obe porodice, bez obzira na to ko plaća konačni račun.

Takođe, u poslednje vreme, sve više parova organizuje venčanje o sopstvenom trošku ili uz malu pomoć roditelja.

Ako se radi o zajedničkoj organizaciji koju plaćaju mlada, mladoženja i oba roditelja svakog od njih, onda se na pozivnicu može staviti rečenica: „Zajedno sa svojim roditeljima, Milena i Filip, sa radošću vas pozivaju na…“.

Šta raditi ukoliko je neko od roditelja preminuo? Ukoliko želite da uključite roditelja koji je preminuo, moraćete malo da preuredite stvari jer neko koga više nema ne može biti domaćin svadbe. Alternativni način, dakle, uključivanja umrlog roditelja znači samo malu preraspodelu teksta. Probajte, na primer, ovo:

„Mileni Petrović, kći Zorana Petrovića i pokojne Dragane, i Filipu Zdravkoviću, sinu Milenka i Dragice Zdravković, bila bi čast da prisustvujete na njihovom venčanju 7. maja 2019. godine, u 13 h u dvorištu hotela Palisad u Paraćinu.“

Poziv na venčanje

Postoji mnogo načina da saopštite koliko bi vam bilo drago da osoba koju zovete na svoje venčanje dođe i ulepša vaše slavlje. Evo nekoliko načina da osmislite tu rečenicu u kojoj se saopštava vaše zadovoljstvo ukoliko se osoba odazove pozivu:

 • voleli bismo da nam se pridružite;
 • pozivamo vas da zajedno slavimo naš radostan dan;
 • bila bi nam čast da prisustvujete našem venčanju;
 • vaše društvo bi nam mnogo značilo toga dana i sl.

Imena mlade i mladoženje bi trebalo da budu u centralnom delu pozivnice. Ukoliko njihova imena nisu uključena u onaj deo gde su navedeni domaćini svadbe, onda obavezno stavite imena u centar pozivnice i istaknite ih većim fontom.

Naravno, niko neće da zaboravi da doda imena mlade i mladoženje na pozivnicu za venčanje, ali možda se pitate u ovom trenutku čije ime bi trebalo da stoji na prvom mestu. Tradicionalno se ime mlade stavlja uvek ispred mladoženjinog imena.

Kada su u pitanju datum i vreme, onda bi trebalo da sve bude ispisano kako ne bi došlo do zabune. Godina nije obavezna (pretpostavka je da je venčanje u tekućoj godini).

Primeri pozivnica za venčanje – kako se ispisuju pozivnice u inostranstvu

Sada ćemo vam navesti kako izgledaju pozivnice za venčanje u nekim stranim zemljama kako biste stekli uvid u to kako drugi narodi organizuju ovakva slavlja. Posle toga, moći ćete da pročitate kako bi mogle da izgledaju pozivnice za venčanje kod nas. Naravno, to su samo ideje, a na vam je da budete svoji i da donesete nešto originalno i samo vaše.

Sa velikim zadovoljstvom,

Stejsi Bulington i Piter Kaninghem

pozivaju vas da im se pridružite na proslavi njihovog venčanja.

Subota, 9. jul, 2016. god. u 14:30 h.

Gradska kuća Santa Barbara, Kalifornija.

Večera i ples u restoranu Casa de la Guerra.

Ovo je primer jedne klasične pozivnice, a u nastavku teksta ćete pročitati kako još mogu izgledati i zvučati tekstovi za pozivnice za venčanje.

 • Dragi moj prijatelju, nisam te zaboravio u ovom za mene važnom trenutku. Ja bih bio veoma počastvovan kada bi došao na naše venčanje.
 • Ima nekih posebnih trenutaka u životu. Za nas, venčanje naše ćerke je jedan od njih. Želimo da vas pozovemo da na ovaj najvažniji praznik u našim životima, budete deo našeg slavlja.
 • Celim srcem i sa velikom radošću, objavljujemo svoje skoro venčanje i pozivamo vas da budete naši dragi gosti.
 • Mnogo toga dođe i prođe, ali događaji kao što je ovaj dešavaju se samo jednom (nadamo se). Svečano vas pozivamo da budete naši mili gosti na venčanju našeg sina.
 • Draga moja, pozvana si da budeš počasna gošća na našem venčanju. Radujemo se tvojim bravurama na plesnom podijumu! Uzdamo se u tvoje zabavljačke sposobnosti!
 • Najdraži naši prijatelji, obaveštavamo vas da će se naš sin uskoro venčati sa svojom dugogodišnjom devojkom. Želimo da vas pozovemo na venčanje koje ćete uveličati svojim prisustvom. Budite svedoci pobede prave ljubavi!
 • Kada imamo dovoljno sreće da nađemo nekoga sa kim želimo sve da podelimo, onda tu osobu ne želimo da pustimo da ode. Naše venčanje neće biti isto ako i vi niste pored nas. Zbog toga vas pozivamo da budete dragi gosti u ovom najvažnijem danu u našim životima!
 • Spremamo se za najveću žurku u našem životu i želimo da i vi dođete na nju! Naše svadbeno veselje će se održati 30. aprila u 16 h u našem dvorištu! Dobro došli!

Originalni tekstovi za pozivnice za venčanje

Tražite inspiraciju za sastavljanje originalne pozivnice za venčanje? Treba da kreirate svadbenu pozivnicu koja će se uklapati u celokupan stil vaše svadbe, ali i u vaš životni stil? Želeli biste da tekst u pozivnici bude i jedinstven i lep?

Došli ste na pravo mesto. U ovom članku ćete pronaći odlične primere jedinstvenih tekstova koji se mogu ispisati u pozivnicama za venčanje.

Bez obzira da li želite romantično formulisane tekstove ili duhovite tekstove, ovde ćete pronaći inspiraciju!

 • Život može biti lep, ako se deli sa nekim…Mi, Maja Milovanović i Bojan Miloradović, pozivamo vas da zajedno proslavimo naše venčanje 17. oktobra 2018. godine u 14:30, na ranču „Belvedere“ kod Kragujevca.
 • Iz dubine naše duše, punog srca, pozivamo vas na venčanje naše divne dece, Mihajla i Anastasije. Molimo vas, pridružite nam se u slavljenju njihovog ujedinjenja u subotu, 10. avgusta, u 15 h u crkvi manastira Jošanica. Ponosni roditelji.
 • Mi cenimo ulogu koju igrate u našim životima i bili bismo počastvovani ako biste nam se pridružili dok krećemo na naše bračno putovanje po prvi put. Zavete ćemo razmeniti u subotu, 25. juna 2011. u 13 h na gradskoj plaži. Radosno vas iščekujemo.
 • U duhu mira i radosti nedavnih praznika, čast nam je da vas pozovemo na sklapanje braka naše kćeri i njenog izabranika u subotu, 15. januara u 13:30 h u Crkvi svetog Petra i Pavla u centru grada.
 • Vezujemo čvor! 😊 Pozivamo vas da se pridružite našoj proslavi ljubavi, prijateljstva i predanosti u subotu, 16. aprila 2011. godine! O svim detaljima bićete naknadno obavešteni.
 • Dva srca, dve duše, jedna ljubav za sva vremena. Bilo bi nam veliko zadovoljstvo kada biste nam se pridružili na proslavi našeg venčanja u subotu 18. juna 2019. godine u 15 h u našoj gradskoj kući. Odmah nakon toga kreće luda zabava u našem omiljenom restoranu „Galeb“!
 • Zbog toga što nas je tvoje prijateljstvo učinilo takvima kakvi jesmo i zato što uživaš u dobrom pivu i roštilju koliko i mi, pozivamo te da nam se pridružiš i budeš dragi gost na našem venčanju!
 • Pozivamo te da nam se pridružiš u proslavljanju naše ljubavi. Na ovaj dan venčaćemo se sa onim sa kim ćemo se ubuduće smejati, sanjati, voleti…Izabrali smo da nastavimo da rastemo jedno s drugim. U subotu, 4. novembra, u jedan sat, budi ispred crkve Svetog Save u našem gradu.
 • Zajedno samo ispisali naša imena na pesku, a talas ih je izbrisao. Zbog toga ćemo ih upisati u naša srca i tu će ostati zauvek. Ona će biti gospođa Marković, a ja ću biti njen cenjeni suprug. Voleli bismo da prisustvujete nesvakidašnjem venčanju na obali mora, u subotu 15. jula, u 12 h. Sve detalje vezane za put dostavićemo naknadno.
 • Večno leto naše ljubavi neće izbledeti. Budite sa nama kada zvanično započinjemo naš zajednički bračni život jer će nam to puno značiti. Vole vas i cene, Marko i Jovana.
 • Odlučili smo da zakoračimo u večnost zajedno. Sa rukom u ruci, u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, u subotu 17. jula u 15 h, uveličajte naše ujedinjenje svojim prisustvom.
 • Unapred se radujemo vašem dolasku na naše svadbeno veselje koje će se održati u restoranu „Golub“ u Mladenovcu, 28. septembra u 16 h. Nismo više tako mladi, ali su nam srca tek rođena zahvaljujući našoj ljubavi i ujedinjenju.
 • Bilo je potrebno 10 godina da se sretnemo, upoznamo, zaljubimo, putujemo, uživamo i donesemo odluku da to ozvaničimo. Zbog toga želimo da i vi budete sa nama kako bi ujedinjenje bilo potpuno i vredno pamćenja. Dragi naši, pridružite nam se 25. maja u 16 h u prelepom dvorištu hotela „Hill“ u Jagodini.
 • Taj trenutak koji će odjekivati u večnosti, trenutak kada izgovaramo naše sudbonosno DA, ne želimo da izgovorimo samo jedno drugome. Želimo da i vi čujete i posvedočite! A onda ćemo se radovati zajedno, plesaćemo i pevati! Dobro nam došli, dragi gosti! Velika dvorana hotela „Izvor“ u Požegi, 20. septembar u 15 h.
 • Imamo nešto vrlo važno da vam kažemo. Ako želite da čujete šta, dođite u subotu 20. juna u 12 h u gradski park nedaleko od fontane. Očekuje vas iznenađenje! Mila i Mladen
 • Da biste imali o čemu da pričate cele naredne godine, potrudite se i dođite na najluđu žurku ikada. Veselo plesno veče, ogroman podijum, otvoren šank i mnogo mladih, u subotu 28. septembra sa početkom u 19 h. Ah, da, i mi ćemo se venčati u pauzi između dve pesme! Duda i Gane
 • Da li će kumina frizura biti najlepša ili će je zaseniti tetka iz Kanade? Da li će mladoženja uzeti mladino prezime jer lepše zvuči? Hoće li kum poneti burme ili će ih zaboraviti u hotelskoj sobi? Uzbuđenje raste, niko ne zna kraj epizode…Ko želi da sazna finale, neka ponese dobro raspoloženje i udobnu obuću. Svečana sala hotela „Sunce“, subota 18. jun u 17 h.
 • Najbolja muzika u gradu, najbolja klopa na meniju, najveseliji gosti i domaćini puni dobre nade! Pozivamo vas na naše svadbeno veselje i želimo da ponesete samo osmeh i udobne cipele! Subota, 23. avgust u 18 h u hotelu „Duga“! Vidimo se, obavezno!

Sponzorisano:

loading...
Loading...